Eskişehir Bilecik Kütahya Seramik İş Kümesi koordinasyonunda yürütülen “Seramik üretiminde maaliyetleri düşürme” başlıklı projenin en önemli ayağı olan “Yerli Seramik Makinesi Üretiminin Teşvik Edilmesi” temalı toplantıda konuşan MAİB Başkanı Adnan Dalgakıran “Bizim ihracatımızın sizin ithal ettiğiniz ürünleri karşılama oranı yüzde 31. Bu oranı arttırmak bizlerin elinde. Bir hedef oran belirleyerek buna ulaşmamız lazım” dedi.
Ülkemizdeki makine ithalatına bakıldığında bu ürünlerin %70’inin ülkemizde üretilen ürünler olduğunun altını çizen Makine ve Aksamları İhracatçıları Birliği (MAİB) Başkanı Adnan Dalgakıran “Yaklaşık olarak 27 milyar dolarlık makine ithalatının 20 milyar dolarlık kısmını yerli makineciler tarafından üretebildiği halde ithal edildiğini ifade etti. Makine sektöründe ihracatın ithalatı karşılama oranına da değinen Dalgakıran, bu oranın %46 olduğunu ancak seramik makinesi sektöründe çok daha aşağılarda %31 olduğunu belirterek, birlikte bir hedef oran belirleyerek buna ulaşmamız lazım. 2012 yılında 346 milyon dolarlık seramik makine ihracatı yapılırken, 1.112 milyon dolarlık seramik makinesi ithalatı yapılmış. Bizler bu makası kapatmak için omuz omuza vermeliyiz ” diye konuştu.
Referans firmalar oluşturulmalı
Seramik makinesi üretiminde referans firmaların oluşturulması gerektiğine vurgu yapan Adnan Dalgakıran şöyle konuştu: “Dünyada mücadele artık teknoloji üzerinden yapılıyor. Türkiye, maalesef başkalarının teknolojisini kullanarak üretim yapıyor. Makine üreticileri olarak özeleştiri yapmamız gerekirse bu bizim en büyük sorunumuz. Seramik makinesi üretiminde bunun önüne geçmek için referans firmalar oluşturmamız lazım. Türkiye’de her konuda uzmanlaşmış firmalarımız var. Bunları destekleyerek referans firmalar oluşturmalarını sağlamalıyız. Biz size her konuda destek vermeye hazırız. Referans firmaları büyütmeyi hedefleyelim ancak bu şekilde büyüyebiliriz.”
Liderlik için seramik makinesi üretimi şart
Seramik Makinelerinin Yerlileştirilmesi Projesi Sonuçları ve Makine ile Seramik Sektörü İşbirliği Toplantısı’nda konuşan Eskişehir Bilecik Kütahya Seramik İş Kümesi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Şafak Ozan “Seramik makinası üreticileriyle bu işe odaklanarak seramik makinalarının yerli üretime geçmesini sağlayabilirsek dünya ölçeğindeki liderlik hedefimize ulaşabiliriz. Sektörde şuan lider konumdaki ülkelerden İtalya’yı incelediğimizde makine sektörüyle ne kadar iç içe olduklarını gördük. Biz bugün burada bu birlikteliğin ilk adımlarını atmış olduk” diye belirtti. Seramik üreticilerinin yerli seramik makinesi üreticilerine karşı daha sabırlı olması gerektiğini vurgulayan Ozan “Yerli makine üreticilerine karşı takınmış olduğumuz sabırsız ve önyargılı tavrın ortadan kalkması şart. Bizler yaşanan en ufak bir sıkıntıda bile yerli üreticiye sırt dönüyoruz. Bu tavırdan vazgeçmemiz lazım” dedi.
Eskişehir Bilecik Kütahya Seramik İş Kümesi Derneği ve OSO Arasında İşbirliği Protokolü İmzalandı
Makine ve Aksamları İhracatçıları Birliği tarafında kurulan OSO (Ortak Satınalma Organizasyonu) ile Eskişehir Bilecik Kütahya Seramik İş Kümesi Derneği arasında imzalanan protokol ile Dernek üyeleri OSO’nun sağlayacağı imkanlardan faydalanabilecek. Ortak satın alma ile girdi maaliyetlerini düşüren birçok firma gibi EBK Seramik İş Kümesi Derneği de OSO üyesi olarak bu yönde önemli bir adım atmış oldu.
« Yazıya dönün